Terug op Galapagos

Van 16 januari tot 16 maart 2023 vertoefde ik op Galapagos, de plek waar ik in 2009 startte met het fotograferen van plastic langs de kust, hetgeen uiteindelijk uitmondde in jutvogel. Ik werkte, als vrijwilliger bij het onderzoekscentrum Charles Darwin op Santa Cruz, waar ik van 2008 – 2010 ook werkte in Educatie en Communicatie. Ook nu weer werkte ik voor Educatie. Educatieve projecten uitdenken voor kinderen en jongeren op de eilanden.

Het was schrikken om na 13 jaar terug te komen op deze plek. Het eens zo rustige Santa Cruz is veranderd in een toeristische heksenketel, zoals zoveel plekken op de wereld. Toevallig las ik daar ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Pfeijffer. Hoe herkenbaar wat hij beschrijft over Venetië, Giethoorn en bijvoorbeeld Cinque Terre. De toeristische wereld doet hier bombastisch zijn intrede en wie wordt daar beter van? Slechts enkele grotere bedrijven. De lokale bevolking die hier al veel langer woont, ziet het met lede ogen aan. Langzaamaan verandert de bevolkingssamenstelling en als ze niet uitkijken, verliezen ze straks hun unieke sellingpoint: ongerepte natuur, zoals Darwin het destijds aantrof.

Mijn werkplek was voor drie dagen per week de bibliotheek in Puerto Ayora op Santa Cruz. De Charles Darwin Foundation wil meer samenwerken met instituties in Puerto Ayora om zo het outreachprogramma meer inhoud te geven. Hoe meer kinderen en jongeren weten op wat voor een bijzondere plek ze wonen, hoe beter dat is. Veel families wonen hier nog maar kort, waardoor ze nauwelijks binding hebben met de unieke plek waar ze nu wonen. Van groot belang dus om ze hierover te vertellen en workshops te bedenken voor kinderen en jongeren (het grootste deel van mijn taak). Ik bedacht en hielp mee ze uit te voeren.

Een unieke plek om weer inspiratie op te doen voor mijn werk in Nederland. Ik heb nu zelf ook weer workshopideeën opgedaan, zoals de dierenhanger, die met kleine kinderen en groot succes is.

 

Workshops:

Inmiddels geef ik in juli en augustus weer workshops ‘jutvogel maken’ in Pieterburen op de volgende data:

18 en 30 juli en 1, 8, 15, 22 en 29 augustus 2023. Kom gerust langs.