Jutvogels

Terug op Galapagos

Van 16 januari tot 16 maart 2023 vertoefde ik op Galapagos, de plek waar ik in 2009 startte met het fotograferen van plastic langs de kust, hetgeen uiteindelijk uitmondde in jutvogel. Ik werkte, als vrijwilliger bij het onderzoekscentrum Charles Darwin op Santa Cruz, waar ik van 2008 – 2010 ook werkte in Educatie en Communicatie. Ook nu weer werkte ik voor Educatie. Educatieve projecten uitdenken voor kinderen en jongeren op de eilanden.

Het was schrikken om na 13 jaar terug te komen op deze plek. Het eens zo rustige Santa Cruz is veranderd in een toeristische heksenketel, zoals zoveel plekken op de wereld. Toevallig las ik daar ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Pfeijffer. Hoe herkenbaar wat hij beschrijft over Venetië, Giethoorn en bijvoorbeeld Cinque Terre. De toeristische wereld doet hier bombastisch zijn intrede en wie wordt daar beter van? Slechts enkele grotere bedrijven. De lokale bevolking die hier al veel langer woont, ziet het met lede ogen aan. Langzaamaan verandert de bevolkingssamenstelling en als ze niet uitkijken, verliezen ze straks hun unieke sellingpoint: ongerepte natuur, zoals Darwin het destijds aantrof.

Mijn werkplek was voor drie dagen per week de bibliotheek in Puerto Ayora op Santa Cruz. De Charles Darwin Foundation wil meer samenwerken met instituties in Puerto Ayora om zo het outreachprogramma meer inhoud te geven. Hoe meer kinderen en jongeren weten op wat voor een bijzondere plek ze wonen, hoe beter dat is. Veel families wonen hier nog maar kort, waardoor ze nauwelijks binding hebben met de unieke plek waar ze nu wonen. Van groot belang dus om ze hierover te vertellen en workshops te bedenken voor kinderen en jongeren (het grootste deel van mijn taak). Ik bedacht en hielp mee ze uit te voeren.

Een unieke plek om weer inspiratie op te doen voor mijn werk in Nederland. Ik heb nu zelf ook weer workshopideeën opgedaan, zoals de dierenhanger, die met kleine kinderen en groot succes is.

 

Workshops:

Inmiddels geef ik in juli en augustus weer workshops ‘jutvogel maken’ in Pieterburen op de volgende data:

18 en 30 juli en 1, 8, 15, 22 en 29 augustus 2023. Kom gerust langs.

 

 

 

Expositie Museumkerk Eben Haëzer in Wierum

Exposeren in de museumkerk in Wierum van 2 – 30 juli 2022 op zaterdag en zondag van 13-17 uur

De werken heb ik afgelopen woensdag opgehangen samen met Jacob Bijlsma. We werkten rustig samen en waren het meestal snel eens over hoogte en plek. Het hielp dat ik eerder een plattegrond had gemaakt van de kerk en bedacht had waar welk werk zou komen.

Vrijdag heb ik de teksten bij de foto’s geplakt en het reactieboek gemaakt. Ook heb ik die dag flink reclame gemaakt voor mijn expositie bij het zeehondencentrum in Pieterburen. Hopelijk levert het nog wat bezoekers op. De documentaire van Catbirdsproductions uit Montreal, waarvoor ik vrijdag uitgebreid geïnterviewd en gefilmd werd, zal wel te laat zijn voor deze expositie, maar het was niettemin leuk om te zien hoe ze filmend te werk gingen en geïnteresseerd waren in mijn verhaal over plastic.

Ook Swanny Beukema van da’s ja goud, het mooie UITmagazine van het Hogeland en de Eemsdelta kwam langs. Misschien dat zij nog wat reclame maakt. Het Hogeland is tenslotte vlakbij, dankzij de sluizen bij Lauwersoog.

Straks gaat het bord naar buiten, het hek open, plaats ik voetstapjes naar de kerkdeur en dan bent u welkom. De toegang is gratis.

Jutvogel geeft workshops in Pieterburen

In de meivakantie zijn er in het zeehondencentrum workshops jutvogel maken. Kom je ook?

Op 1, 3 en 4 mei ben je welkom in Pieterburen en gaan we een jutvogel maken van plastic, gevonden aan het wad. Daarmee maak je niet alleen een leuk kunstwerk, maar ook voorkom je dat zeedieren en vogels het plastic binnen krijgen. Ieder stukje plastic dat we uit zee halen, is er één.

Klik hier voor meer informatie: Pieterburen.

 

Een creatief 2020 staat voor de deur

Ten eerste:

De volgende exposities staan op de rol:

  • mei en juni 2020: Expositie foto’s en jutvogels bij Vakwerk in Burgum
  • februari en maart 2020: Paradijsjutvogels in zorgcentrum Bosch en Duin op Scheveningen in het kader van Rembrandt op Scheveningen
  • 5 februari – 3 maart 2020: expositie Korte Vijverberg in centrum Den Haag, tegenover de Hofvijver

31 augustus 2019 om 14.00 uur opent mijn atelier

Mijn mooie atelier in Wierum heb ik vandaag echt in gebruik genomen. Ik heb mijn eerste jutvogel in mijn nieuwe atelier gecreëerd. Het is geen blije jutvogel geworden: ‘the last bird’.

Morgen gaat mijn atelier open voor publiek. De Nieuwe Dockumer Courant besteedde uitgebreid aandacht aan mijn atelier. Altijd leuk.